vineri, decembrie 28, 2007

heritage

Postcrossing este un site - un proiect, o comunitate, cum vreti - foarte placut. Si anume te inscrii si incepi sa trimiti si sa primesti vederi. Postcards. Da, vederi: de la mare, de la munte, etc. Catre si de la oameni pe care, evident, nu-i cunosti decat dupa profilul de circa 100 de cuvinte. Daca vrei sa trimiti - asa incepi - ti se ofera un nume si o adresa, plus un cod. Cand destinatarul inregistreaza codul vederii tale pe site iti este trecuta in catastif in dreptul tau.
Sunt contorizate performante de genul numar de vederi trimise si primite, numar de kilometri pe care le-au strabatut vederile de la si pana la tine. Pana acum am trimis una, mi-am mai luat adrese pentru inca 3. N-am primit nicio vedere inca (urata noua ortografie, btw), dar abia sunt inscrisa de o saptamana. Imi plac mult vederile, am cateva cutii de pantofi pline cu vederi pe care le-am adunat de prin lume si nu m-am indurat sa le arunc. Acum le pun la treaba!

Mi se pare proiectul perfect pentru un copil de 9 ani. Si totusi cei ale caror adrese le-am primit au varste intre 26 si 33 de ani. Oricum, ideea este ca m-am gandit ca Lucretia ar putea fi interesata sa se apuce de postcrossing la un moment dat si o sa-i dau contul meu: va fi copilul cu cele mai multe vederi trimise si primite. Ca un fel de mostenire, in loc de afacerea familiei, bijuteriile familiei etc...
Gasiti postcrossing aici.

vineri, decembrie 21, 2007

sanatatea noastra

Ne-am facut analizele. Au iesit bine, in ciuda. Mai ales in ciuda tigarilor, colei, nesomnului, mancatului de barcute slinoase, zilelor in care singura masa este o chifla. Si stresului. Porcarie de stres, dar cum naiba sa fii zen, mai ales cand tot ce faci este pe dos decat ar fi sanatos, corect, bun, politic corect etc? Hai ca ma enervez. Uite, trei serii de solutii.

1.
Dr. Oz on stress
Dr. Oz 14 days staying young program

2.
ficatul, epuizarea (bilirubina, remember?)
Your liver is also the only organ capable of regenerating itself when part of it is damaged. [Up to 25%]. This means that if you stop assaulting it and treat it with a little respect you will be well on your way to better health in no time.

* The first line of defence is to clean up the diet.
* A 3-day juice fast is a great way to give the liver a much-needed break and to help with detoxification. This can be done on a monthly basis or as needed.
* Herbal supplementation is also beneficial in restoring liver health. Dandelion root, burdock, artichoke and Oregon grape root gently assist in the detoxification process while garlic, milk thistle and turmeric help fortify and protect the liver.
* Meditation, moderate exercise, proper breathing and positive thinking are indispensable tools in stress management and will support not only your liver, but also your life.

de aici.

3.
Privirile catre pieptul unei doamne au consecinte benefice pentru sanatatea masculilor, atrag atentia cercetatorii germani. Numai 10 minute cu astfel de "indeletniciri" zilnice pot prelungi viata unui barbat cu cel putin 5 ani.
Studiul a fost publicat de catre o echipa de cercetatori germani in revista medicala New England Journal of Medicine, iar concluzia e clara: barbatii care privesc in decolteul femeilor castiga cel putin 5 ani de viata.

Secretul consta si in marimea sanilor pe care un barbat ii priveste: acestia trebuie sa fie neaparat voluptuosi.

"Numai 10 minute de privit la sani ca cei ai Pamelei Anderson echivaleaza cu 30 de minute de exercitii fizice", a zis dr. Karen Weatherby.

Medicii au recurs la un experiment: timp de 5 ani, 100 de barbati au fost rugati sa priveasca in diverse decolteuri. Timp de cinci ani, amatorii de decoltee au prezentat presiune arteriala scazuta, un puls "mai asezat". Medicul a recomandat barbatilor peste 40 de ani sa priveasca zilnic 10 minute sanii mari pentru a-si lungi viata.
Articolul aici.

ibi patria

Ceva atat de frumos incat merita publicat, republicat si citat mai jos:
Trei baieti dintr-un sat de langa Suceava doresc sa plece in Italia si bat palma cu un tip cu un BMW. Bucurie mare, se imbata, chefuiesc toata noaptea, iar dimineata se imbarca in masina. Au dormit aproape toata excursia.Tipul ii duce prin Iasi, cateva ronduri de oras. Apoi in vama Sculeni, cateva ronduri de parcare. Gata baieti, am trecut granita. Apoi fuga pana in Piatra Neamt, apoi catre cealalta parte a Moldovei. Ii lasa undeva in apropierea Vasluiului, langa o padure. Gata baieti, am ajuns, dupa deal e Roma. Se dau astia jos, bagaje, entuziasm, tot tacamul. Merg prin padure, urca un deal si intalnesc un batran localnic. Unul dintrei ei scoate un ghid de conversatie si incropeste primele accente. Padre, dove e Roma? Papa, Totti, Roma? Tataia probabil ca a simtit el ceva, insa le-a aratat prin semne. Luati-o tot inainte, dupa deal e Roma voastra.

miercuri, decembrie 19, 2007

CSR 2007

(3)
Desi ajutorarea cazurilor sociale este absolut necesara in lumea de azi, eu astept din ce in ce mai multe proiecte care sa se adreseze comunitatii intr-o maniera pro-activa, nu numai carpind necazurile. Asa ca imi plac proiectele care fac orasele mai frumoase, zilele mai placute si oamenii mai prezenti in propria lor viata.
(2)
Cred ca toti cei care fac, fac bine ca fac. Acum, cat de discret este comunicat brandul astfel incat sa se vada, dar sa nu tipe la tine, cum sa-ti alegi proiectele si cum sa ajuti cat mai eficace sunt lucruri cu care specialistii CSR din fiecare companie se vor obisnui, iar la anul va fi si mai si!
(1)
Companiile cele mai responsabile cred ca ar trebui alese cu niste cifre in fata (cat au investit in CSR raportat la cifra de afaceri proprie) si cu niste frumoase studii de impact. Desi este greu sa te hotarasti - e mai bun cel care a abordat o problema mai grava? Sau una care afecteaza mai multi oameni? Sau o problema care necesita ajutor de urgenta? Sau una care ar fi avut efecte negative pe termen mai lung?
Asa ca eu zic ca toti cei care au contribuit (in conditii decente ce pot defini faptele ca responsabilitate sociala si nu promovare pe spinarea unor necajiti) merita laude, recunoastere si incurajari.
Si voi mentiona doua proiecte care mi s-au parut foarte inspirate in 2007: Cel mai mult mi-a placut proiectul Citibank in care profesionistii au invatat 2200 de elevi de liceu "cum sa se fereasca de esecuri financiare, cum sa economiseasca, sa investeasca si cum sa administreze banii eficient." Un follow-up bun ar fi folosirea experientei Citibank pentru realizarea unui manual pentru orele de economie.
Una dintre companiile active in zona CSR in 2007 (si de cativa ani, deja) care imi apare mereu in cale cu proiecte utile si generoase este Vodafone. Cel mai simpatic imi este proiectul de reciclare a telefoanelor - un fel de bun simt la scara mare, inscriindu-se astfel in categoria celor care au grija sa faca curatenie dupa ei.

Admir proiectele din zona responsabilitatii sociale a corporatiilor. Pentru ca asta inseamna ca sefii lor inteleg ca pot schimba lumea. Iar o lume mai buna este - chiar daca nu direct si imediat reflectat in cifrele de afaceri - o lume mai profitabila pentru toti.

Si asa am (aproximativ) raspuns celor trei intrebari lansate pe www.responsabilitatesociala.ro.

Succes!

marți, decembrie 18, 2007

BlogTXT

Exista un festival de teatru in care vor fi reprezentate pe scena, intr-o forma (cat mai) dramatica, cate 3 bloguri de fiecare tara participanta. Se numeste BlogTXT si are site-ul aici. Participa 5 tari - Romania printre ele.

Deja au fost selectate 30 de bloguri dintre care teatrul (Bulandra, co-organizator) va alege unul, echipa proiectului BlogTXT unul si unul se alege prin votul poporului. Cele 30 si sistemul de votare se intampla pe forumul proiectului - aici. Dintre cei 30, am avut surpirza sa descopar doi pe care-i citesc si eu si ii am in blogoteca. Ce mica-i lumea...

Ceea ce doresc eu insa acum este sa te invit sa fii popor, sa te inregistrezi si sa votezi cu blogul meu favorit la momentul asta (asta zic asa, de precautie, ca daca n-o sa-mi mai placa dupa aia), blogul domnisoarei cake.
Mda

Pretty late

Futureme.org iti permite sa iti scrii tie un mesaj. Pe care sa-l primesti in viitor, cand vrei tu.
Se potriveste cu planurile de viata, asa iti poti pune semn si sa bifezi ce-ai realizat pana la 30 de ani, pana la 40, etc. Intotdeauna este bine sa ai un plan, chiar si numai pentru a avea ce schimba.
Si mai poti sa-ti urezi 'la multi ani' la anul, in cazul in care te temi ca nu-si va aminti nimeni.

Ma tot gandesc si nu stiu ce sa-mi scriu. Ceva dragut, ca nu-i frumos sa ma cert si sa scriu chestii cu 'i told you so'.

Desi sunt preocupata de un lucru: pensia obligatorie mi-am facut-o si nu am venit din viitor sa ma felicit. Poate sa-mi scriu sa ma chem, ca de la o varsta uitam repede... Ha, ha

Zi de bucurie


Azi ne bucuram. Da?
La multi ani.

vineri, decembrie 14, 2007

my utopia

eu as vrea ca oamenii sa aiba libertatea de a face orice, dar sa aleaga sa faca numai lucruri bune, frumoase, morale etc. si toata lumea sa fie de acord cu mine, mai ales in ceea ce priveste ce e frumos si ce nu, ce e bun si ce nu etc.

este o idiotenie sa declari avorturile ilegale, dar este o nenorocire sa faci un avort din proprie alegere.

luni, decembrie 10, 2007

stiinta vesela

Un articol foarte dragut in Cotidianul. Cititi aici.

caramida

Cred ca multi se felicita inca pentru rezultatele olimpicilor romani. Si ale scolii romanesti, in general. Ba chiar am auzit argumente monstruoase ale parintilor plecati la munca in spanii si italii, care zic ca-si lasa copiii in tara, cu bunicii sau aiurea, pentru ca "la noi se face scoala, in strainatate nu". Sa fie clar, ii lasa acasa din lene si din nesimtire. Iata si demonstratia:

OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) a dezvoltat PISA - Programme for International Student Assessment. Din trei in trei ani - incepand din anul 2000, elevilor de 15 ani din tarile participante (57 in anul 2006) le sunt aplicate o serie de teste standardizate care verifica o serie de competente considerate necesare pentru un tanar care apropae paraseste invatamantul obligatoriu: cunostinte de matematica, capacitatea de a rezolva probleme, abilitati de citire si abilitati din zona stiintei. Adica testeaza ce stiu si pot face elevii, nu cat de bine au raspuns unui anume curriculum. Sunt testati intre 4500 si 10000 de copii din fiecare dintre tarile participante.

Deja curiosi? Ei bine, Romania s-a clasat pe locul 47 din 57. Penultima dintre tarile europene participante, devansand spectaculos Muntenegru, care se afla pe locul 48. Punctajul Ro: 418 puncte, fata de media de 500 de puncte.Nu ramane decat sa consultati listele si sa vedeti ince tara sa va dati copilul la scoala.
In Romania programul a fost gestionat de Centrul NAtional pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, care au obtinut cu aceasta ocazie o nota mica - mica pentru ce fac ei la serviciu. Am cautat pe site-ul lor, au o gramada de informatii despre PISA (se prea poate sa fi implementat foarte corect evaluarea), dar nu sufla o vorba despre performanta Romaniei.Ma rog, rapoartele au fost publicate pe 4 decembrie, sunt in limba engleza, se citesc greu, ca-s scrise mic si au multe cifre.

Cred ca ar trebui sa tipe ziarele si lumea pe strada. Dar la noi e liniste, se mai scuipa cate unii pe strada sau prin frumoasele institutii publice si vine Craciunul, vom manca mult si ne vom bucura. Din ce in ce mai talambi.

vineri, decembrie 07, 2007

petitie



In fiecare an în Europa 50 000 femei dezvoltă un cancer de col uterin şi 25 000 de femei mor din cauza cancerului de col uterin. Programele eficiente de profilaxie pot preveni până la 80% din cazurile de cancer de col uterin. Noile tehnologii au potenţialul de a reduce ratele cancerului de col uterin chiar şi mai mult şi să prevină aproape fiecare caz al acestei boli în Europa, dacă sunt implementate adecvat în cadrul programelor organizate.

Subsemnatul cer Parlamentului European, Comisiei Europene şi tuturor guvernelor naţionale ale ţărilor să:

1. Lucreze împreună pentru a implementa programe eficiente pentru prevenirea cancerului de col uterin în concordanţă cu recomandările Consiliului Uniunii Europene şi cu Ghidurile europene de asigurare a calităţii screeningului pentru cancerul de col uterin.

2. Susţină stabilirea unor programe de educaţie pentru sănătatea publică care să asigure că toate femeile sunt conştiente de importanţa prevenirii cancerului de col uterin şi că beneficiază de toate avantajele serviciilor care le sunt disponibile.

3. Facilitează schimbul de bună practică între ţările Europei astfel încât toţi să poată beneficia de expertiza care există în Europa.

4. Susţină cercetările independente care stabilesc cele mai potrivite măsuri pentru implementarea noilor metode de screening şi vaccinarea împotriva Virusului Papiloma Uman (HPV) pentru a asigura cea mai mare reducere a cancerului de col uterin în Europa.

5. Recunosc şi susţin rolul esenţial jucat de organizaţile caritabile, organizaţiile non guvernamentale, grupurile de suport ale pacienţilor şi a voluntarilor în reducerea cancerului de col uterin în Europa.

Semnati petitia aici.

joi, decembrie 06, 2007

Pe strada




Bansky. (co.uk, bineinteles)

sfertopsihologie de blog

Citesc carti despre cum sa cresc copilul. Mai psihologice, mai practice, mai de bun simt, mai inovatoare, mai traditionaliste, mai moderniste, mai mici, mai mari, mai roz, mai dulcege, mai dragalase, mai enervante, mai imperative si apocaliptice, mai relaxate si laissezfaire-oase.
Nu am nici o concluzie, nu am gasit cartea care spune adevarul adevarat asa cum este el.
Dar din cand in cand mai dau peste cate-o chestie la care nu m-am gandit niciodata, never came up, ca sa zic asa. Ca de exemplu, ce citeam ieri intr-o carte scrisa de Ana Savin: copiii (citeste oamenii) nu isi pot controla sentimentele, ci numai actiunile. Prin urmare, este inevitabil sa fii, la un moment sau altul, prada unor sentimente pozitive sau negative, pe care nu le poti evita. Poti, in functie de experienta si - de ce nu - de sprijin, sa nu le transformi in actiuni rele.
Si atunci, nu putem spune cuiva sa nu-l urasca pe x, sa nu-l invidieze pe y etc. Il putem ajuta sa nu se lase coplesit de aceste stari si sa le canalizeze productiv, creativ, pozitiv in ultima instanta. Frumos, nu?
Si cum noi nu putem face asta cu noi, cateodata, cum sa-i putem sprijini pe copiii nostri? Ar trebui sa fim foarte buni si foarte destepti ca sa ne crestem cum trebuie copiii. Si nu suntem, nu tot timpul.

marți, decembrie 04, 2007

Lift

Azi mi-am amintit senzatia pe care am avut-o prima oara cand am coborat din lift la alt etaj decat cel la care locuiam. Totul era la fel, insa strain in acelasi timp, din pricina unor detalii pe care le puteam identifica abia la o a doua privire. Intelegeam din prima spatiul - familiar - si in aceeasi clipa fotografiam micile amanunte diferite (de genul eticheta de pe usa sau presul, butonul de la sonerie). Rezulta o mica spaima, care tinea pana cand fotografia era procesata si concluzia trasa: sunt la alt etaj.

Nu pot sa sufar lifturile. Mai ales pe cel de-acasa, e jegos, sinistru, periculos. Si de-aia incerc sa ignor timpul petrecut in el. Hm, cum ar fi sa-mi amintesc ce-am facut azi cand m-am dat cu liftul?

Exista o casa (poze aici si aici) facuta in jurul unui lift. E foarte frumoasa, facuta de Rem Koolhaas pentru o persoana invalida. Liftul devine o incapere in sine, care se plimba de la un etaj la altul in functie de dorinta de a schimba peisajul.

Lift.
si
Lift.
si
Lift.
si exista si lift mic de bucatarie. Cum sa fi tradus dumbwaiter altfel, desi exista un cuvant dedicat in limba romana (frantuzism, e adevarat)? Dar cumsa traduci lazy susan?

de ce mbrie

Trebuie sa scriu un post nou, fiindca altfel nu se ruleaza toata arhiva pe noiembrie.
Dar nu am nimic de spus chiar acum - si nici de cateva zile-ncoace, se pare.
Dar ma lamuresc si revin.

A, ba da: vedeti pe blogul lui Oaie (la dreapta, in blogoteca) doua filme despre Trunk Monkey. Foarte dragute.