vineri, februarie 06, 2009

Miruna scrie

... putin, pentru Good Homes. Un insert intr-un articol mai mare la sectiunea "Imobiliare / cum sa..."

Managerul de proiect te ajuta sa mentii in permanenta controlul asupra rezultatului: esti sigur ca obtii exact ceea ce vrei, in cel mai scurt timp posibil si cu cea mai mica cheltuiala. Pentru a-ti construi propria casa joci chiar tu acest rol, dar – sa recunoastem – nu intotdeauna cu gratie, fara stres sau fara greseli care te costa timp sau bani. Ai nevoie sa apelezi la cineva care cunoaste “culisele”, capcanele, scurtaturile, cineva care sa iti reprezinte interesul. Marele avantaj al unui manager de proiect este ca a mai facut acelasi lucru de cateva ori inainte. Te ajuta sa iei decizii informate pentru ca stie deja la ce sa se astepte si ce sa ceara arhitectului, inginerilor, autoritatilor si constructorului. Estimeaza mai corect decat un novice timpul necesar fiecarei etape si stie unde sa faca economii si cand anumite cheltuieli sunt absolut necesare. Un manager de proiect te poate sustine sau chiar reprezenta in relatia cu arhitectul, constructorii, furnizorii de materiale etc in sensul coordonarii acestora spre a obtine ceea ce vrei, in timpul in care vrei si incadrandu-te in buget .
In practica curenta, arhitectul sau constructorul ajung sa preia rolul de manager de proiect in lipsa unuia desemnat explicit. Ceea ce, de fapt, inseamna ca deja ai pierdut controlul unuia dintre pionii principali, acesta devenind propriul sef… Asa ca, apeleaza la o persoana care sa iti reprezinte interesul in fata celorlalti. Daca vrei sa fii propriul manager de proiect, fa-o cu seriozitate: rezerva-ti un timp considerabil pentru a te informa despre domeniu si despre experienta construirii propriei case.


Miruna este arhitect ca formatie. Lucreaza cu echipa de management a unui mare investitor imobiliar, unde coordoneaza comunicarea cu proiectantii, managerii de proiect si clientii.