joi, ianuarie 31, 2008

Virus - UAUIM

Arhitectura este un craft. Un mestesug. Nu este o arta, nici o stiinta. Sau, mai bine, orice arhitect trebuie sa stapaneasca perfect mestesugul, iar cei [putini] care sunt pe deasupra artisti si/sau oameni de stiinta sunt cei cu adevarat talentati, responsabili cu progresul meseriei si al lumii in general. Arhitectura poate fi practicata ca vocatie sau ca job. Ambele variante sunt perfect onorabile, e doar o chestiune de alegere personala.

Arhitectura ca mestesug - baza pentru toti talentatii si netalentatii - trebuie deprinsa ca atare. Mestesugul 'se fura' de la mari maestrii. Daca nu ai atat noroc, mestesugul se poate invata si intr-o scoala. Ca sa nu isi piarda timpul si renumele, unele scoli de elita nu te vor accepta daca nu esti talentat (si harnic, istet, indemanatic, etc). Altele, mai normale, testeaza doar daca esti harnic, istet, indemanatic etc si te invata cum sa-ti dezvolti abilitatile in sensul cerut de meserie. Scolile te ajuta sa cunosti ce s-a facut pana acum si iti creeaza posibilitatea de a-ti gasi modele. Scolile te invata cum sa muncesti ca arhitect.

Facultatea de arhitectura din Bucuresti este proasta. Procesul de invatamant este aproape fara logica, mai mult de jumatate dintre profesori (si in special cei de la disciplinele de proiect, care conteaza enorm) sunt incoerenti si inculti, fara nici o intelegere a ceea ce presupune a fi profesor. Asteptarile scolii de la un absolvent meritoriu nu sunt cuantificate, nivelul de calificare al acestuia nu este definit. Din ea ies si [viitori] arhitecti buni, dar care sunt asa pentru ca sunt niste persoane exceptionale, inzestrate pentru asta. Ei nu sunt in mod necesar recunoscuti astfel de catre scoala.

Eu nu sunt arhitect de la natura. Dupa 6 ani de scoala de arhitectura, absolvita cu note mari, laude si aprecieri, m-am lamurit ca as fi putut fi un bun arhitect daca as fi avut o educatie potrivita. Nu am sa definesc aici ce inteleg eu prin "arhitect bun", poate altadata.
Cred ca 85% din ce am invatat in facultate sunt invatate pe cont prorpiu si - cele mai multe - de la prietenii si colegii mei, facand lucruri impreuna. Restul de 15 procente se datoreaza in general unor vorbe "scapate" in discutii pe proiecte de catre profesorii mai buni. Profesorii prosti doar m-au enervat - raspundeau "istet" la intrebari legitime si nu erau in stare sa tina prelegeri cu cap si coada.
Ceea ce iti ofera scoala - din greseala, nu programatic - este timp pentru a investiga, a citi, a exersa, a reflecta. Din pacate ofera ghidare doar intr-o foarte mica masura. Iar in ultima vreme vad ca reuseste sa aglomereze birocratic si inutil fiecare moment al studentului - care rasufla usurat si re-cade in rutina din liceu, in care trimite inapoi ca disperatul mingiile servite haotic, din toate partile, de profesori de toate disciplinele.

Speranta exista: Exista in UAUIM profesori buni. Putini. Exista cercetatori pasionati si profesionisti. Putini. Exista cativa arhitecti buni. Exista sansa sa ii intalnesti in cei 6 ani de facultate.

Dar speranta este pe moarte: acesti oamenii buni - arhitecti, cercetatori, profesori - nu au dorinta de a schimba lumea, sistemul, scoala. Asta este.

Am cunoscut ulterior scoala si din interior. Este trista si aroganta. Este in denial. Se va prabusi.

Eu nu recomand nimanui Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu din Bucuresti. Mergeti va faceti arhitecti la AA, la Columbia, la Cornell sau la Pratt, la Barcelona sau la Bartlett.

25 comentarii :

  1. Anonim spunea...

    Buna ziua Miruna.
    Nici nu stiu cum am nimerit pe blogul tau... Ba da ! Stiu ! Cautam pe net texte ale lui Louis Kahn. Am filmul de care amintesti si daca gasim o modalitate ti-l pot da sa-l copiezi cu cea mai mare placere. Este superb in primul rand ca film si apoi, pentru ca pe mine asta ma intereseaza, iti da ocazia sa vezi cateva din lucrarile lui Kahn asa cum nu le poti vedea decat daca le vizitezi. Sunt imagini incredibile. In final este prezentat ansamblul din Dakha unde Louis Kahn este considerat mai mult decat un arhitect de geniu. El este considerat care a dat natiei pakistaneze identitate prin miraculoasa arhitectura pe care a imaginat-o si pe care a realizat-o urmarind direct ani de-a randul executia. Asta intr-o tara unde nu exista nimic notabil decat recordul de-a fi tara cea mai saraca din lume.
    In ceea ce priveste facultatea din Bucuresti, Ion Mincu este in cadere libera pe mana unei mafii de semidocti si frustrati care si-au gasit locul propice unei umflari "oficiale" a personalitatii lor gaunoase. Nu e nimic de facut pana trece generatia asta. Numele unor profesori adevarati precum Alifanti, Iotzu, Doicescu, Mocanu, Cismigiu, Damboianu, sunt pronuntate in soapta ca nu cumva sa se lezeze fantomele care le-au luat locul. Catedra de urbanism, unde Sandu Alexandru sau Derer nu mai au loc, s-a transformat in centrul national al mafiei PUZ-urilor penale si al teoretizarii becalizarii oraselor, in special a Bucurestiului. Este cea mai dezastruoasa perioada din istoria arhitecturii romanesti. Probabil ca atunci cand concurenta unor facultati private serioase va incepe sa functioneze studentii ii vor da in suturi afara pe profesorii de carton inscaunati mafiotic la Ion Mincu. Mai sunt locuri unde se poate studia. Mario Botta este unul din cei care scolarizeaza. Sunt multe facultati bune in "provincia" Europa.
    Sunt partial de acord cu ce spui despre arhitectura. Pentru mine arhitectura este una singura si aceea cu A mare. Restul este constructie. Din nefericire la noi inca ne aflam in faza de acumulari cantitative de constructii. Nu stiu daca pot numi arhitectura cu mana pe inima vreuna dintre constructiile aparute in ultimii 20 de ani. Pe ici pe colo mici reusite dar pentru arhitectura ... astept provincia. Uita-te cine conduce Ordinul Arhitectilor. Uita-te cine sunt arhitectii sefi. Uita-te cine sunt cei care avizeaza proiectele in comisiile de urbanism. La ce te poti astepta !? Cand samanta este putreda iar cel care seamana este beat si tamp nu te poti astepta sa creasca flori de expozitie.
    Mai bine sa ne gandim la Louis Kahn, Mario Botta, Tadao Ando, Renzo Piano ... si sa cautam sa ne apropiem de ei. Ceilalti. N-au decat sa moara fericiti in mizeria lor. Cu bine.

  2. Anonim spunea...

    salut, sunt studenta la mincu si frustarea e mare. Ai perfecta dreptate, multe dintre cursuri sunt predate flegmatic, ti se face si tie sila sa le asculti, informatiile pretioase in legatura cu meseria adevarata sunt enigme totale,nimeni nu iti spune nimic.Critica constructiva, neconstructiva e pretutindeni si cel mai frumos este cand ti se argumenteaza, pur si simplu, " nu imi place" sau "nu cred ca se potriveste aici".Multi profi mi se par niste frustrati, putini sunt cei de la care poti sa inveti ceva.eu nu cred ca as recomanda cuiva facultatea asta si,imi pare rau sa spun, dar daca as putea sa aleg altceva as face acest lucru.

  3. Anonim spunea...

    buna
    ti am descoperit blogul fara sa vreau , nu sunt cititor de bloguri pt ca nu le suport , sau nu suport sa si spuna fiecare parerea pe net, dar blogul tau e primul pe care il citesc si mai si postez, sa revin la ce vroiam sa postez:)
    DA ai dreptate ceea ce spui u despre mincu dar si ceilalti care au postat,dar nici la particulara nu se merita credeti-ma pt ca stiu cum e si cred ca o sa abandonez arhitectura particulara,
    mincu, lol , e o gluma proasta daca i pot spune asa, nu e nevoie sa fii student acolo ca sa stii ce se intampla in culisele acestei universitati care odata era ce era si acum din declin a ajuns sa cada in abis,am colegi acolo care sunt pur si simplu satui , de informatiile sa zicem pretioase sau macar sa fi spuse in shoapta ca u sa le furi dar de placere nu sunt spuse de profesorii care mai de care cu doctorate nu mai stiu in ce domeniu , daca nu ne putem scoli in universitati sa avem si noi un nucleu de imaginatie frumoasa, placuta , si efemera in ordinul arhitectilor atunci sa ne fie de bine, unul singur nu se poate rascula impotria unu i munte ,nu suntem in stare sa cladim si noi o romanie frumoasa dpdv arhitectonic .
    nu sunt eu mare specialist in arhitectura dar imi place sa critic
    nu inteleg dc inveti pe branci in facultate cum sa integrezi o constructie in mediul natural iar in realitate cand iesi din facultate faci invers? poate ai u un raspuns:) oricum tin sa cred ca arhitectura nu se mai face cu pasiune , multi zic ca iti trebuie talent, eu zic ca nu , talentul nu tine de arhitectura, da daca esti talentat la arte si mai si faci arhitectura , sincer nu stiu ce iese dar las la latitudiea celorlalti sa se gandeasca, deja treci de barierele nespuse in arhitectura , reformulezi arhitectura , dar asta ne lipseste noua studentilor, profesorilor si viitorilor studenti, dar le lipseste mai ales profesorilor , nu o sa tastez foarte mult ca sa imi spun eu parerea de rau fata de scoala de arhitectura romaneasca, si culmea e ca potential avem, asta e ciudat, putem sa furam cu lejeritate de la ceilalti dar ii opreste pe unii sa fure pt ca apoi pare chici si nu mai e originalitate, asa ca ma rezum la tadao ando , nu stiu cum a reusit si reuseste dar e the best si fara studii superioare reuseste sa fie cunoscut , iar ai nostri stau pe scaunele lor in "cuibul de viespi" de la mincu , nu stiu dar am impresia ca le este rusine sa iasa din cuib si sa exprime, te faci de ras nu e problema ca iti intareste caracterul , mai incerci odata si inca odata pana devii cunoscut, dar cred ca am spus multe despre amarul de la mincu , dar nu am cum sa nu fac meseria asta pt ca altceva nu am ce sa fac, si incerc a 4 ra oara la admitere:)) pana intru

  4. Anonim spunea...

    ai idee cum se intra la AA? sau ma rog , orice detaliu despre facult de arhitectura din afara?

  5. Anonim spunea...

    Salut Miruna. Despre Ion Mincu... Am absolvit in 2008, note cat se poate de bune. Confirm deci fara ranchiuni personale de vreun fel : "Univeristatea de arhitectura Ion Mincu e proasta".
    E vorba de lipsa de claritate si de lipsa de transparenta.
    In interactiunile student-profesor, critica de tip constructiv- i.e. consistent si folositor- nu lipseste, dar e o sansa rara. In general asta ar cere de la profesor o abilitate de a asculta ce spune studentul si de a vedea un proiect. Cere indivizi constienti si educati in comunicare. Cred ca e nevoie si de un echilibru interior.
    Pare deci ca virusul de la Mincu se leaga de doua metehne romanesti mai ample: probleme in comunicare (inclusiv in ascultare) si o mare neliniste.
    Nu cred ca e imposibil sa izolezi o institutie de un cadru social. Ion Mincu insa e greoi si mare, ca sa spun asa. Speranta ar putea sa vina de la o univeristate noua, mai mica si mai selectiva. Pana una alta, contactele cu universitatile straine prin Erasmus sunt cat se poate de salutare si aduc ceva aer proaspat. Un an Erasmus e insa scurt si aerul devine cam tulbure din nou. Un curs complet la o universitate din afara e o experienta de cautat. Ar fi excelent daca oamenii s-ar intoarce... De altfel cred ca intentia de intoarcere poate sa faca o sponsorizare mai probabila, pentru ca exista un interes european- declarat, ceea ce e suficient- pentru transfer de cunoastere. Oricare ar fi intentia, pentru pasionati, deja studenti mai ales: drumul e lung oricum, asa ca o deviere catre vest merita, cu tot efortul cerut. Ceea ce ati putea sa obtineti si ar fi deosebit de sanatos, ar fi o cunoastere reala si critica a Vestului- pentru noi inca "The great outside", furnizor de iluzii si complexe. De aceea, cu cat mai mult acolo, cu mintea cat mai libera, cu atat mai bine.

  6. Anonim spunea...

    Salut Miruna. Despre Ion Mincu... Am absolvit in 2008 cu note cat se poate de bune. Confirm deci fara ranchiuni personale de vreun fel : "Universitatea de arhitectura Ion Mincu e proasta".
    E vorba de lipsa de claritate si de lipsa de transparenta.
    In interactiunile student-profesor, critica de tip constructiv- i.e. consistent si folositor- nu lipseste, dar e o sansa rara. In general asta ar cere de la profesor o abilitate de a asculta ce spune studentul si de a vedea un proiect. Cere indivizi constienti si educati in comunicare. Cred ca e nevoie si de un echilibru interior.
    Pare deci ca virusul de la Mincu se leaga de doua metehne romanesti mai ample: probleme in comunicare (inclusiv in ascultare) si o mare neliniste.
    Nu cred ca e imposibil sa izolezi o institutie de un cadru social. Ion Mincu insa e greoi si mare, ca sa spun asa. Speranta ar putea sa vina de la o universitate noua, mai mica si mai selectiva. Pana una alta, contactele cu universitatile straine prin Erasmus sunt cat se poate de salutare si aduc ceva aer proaspat. Un an Erasmus e insa scurt si aerul devine cam tulbure din nou. Un curs complet la o universitate din afara e o experienta de cautat. Ar fi excelent daca oamenii s-ar intoarce... De altfel cred ca intentia de intoarcere poate sa faca o sponsorizare mai probabila, pentru ca exista un interes european pentru transfer de cunoastere. Oricare ar fi intentia, pentru pasionati, deja studenti mai ales: drumul e lung oricum, asa ca o deviere catre vest merita, cu tot efortul cerut. Ceea ce ati putea sa obtineti si ar fi deosebit de sanatos la nivel social, ar fi o cunoastere reala si critica a Vestului- pentru noi inca "The great outside", furnizor de iluzii si complexe. De aceea, cu cat mai mult acolo, cu mintea cat mai libera, cu atat mai bine.

  7. Anonim spunea...

    Si eu sunt de acord. Am absolvit Arhitectura de Interior, care este, delicat spus: "O gluma foarte proasta". Nu numai ca programa nu este deloc bine structurata, dar facultatea in sine, nici dupa cativa ani buni de existenta nu are nici o finalitate. NU am DREPT DE SEMNATURA desi ni s-a spus in fiecare an ca se va avea grija sa se remedieze acest lucru. Apoi ni s-a spus ca ni se va acorda acest drept dar vom fi restrictionati vis-a-vis de suprafata de construit. Acum nu se mai spune nimic... Lucrez pe proiecte, individual, iar ideile mele sunt semnate de altcineva... La admitere am intrat la 2 facultati din 3, din prima... Eram extrem de entuziasmata! Acum mi-e sila... dupa cate am vazut in scoala si, mai ales, dupa ce "figuri" intalnesc acum, "figuri" care se numesc arhitecti... Ai dreptate Miruna...

  8. Anonim spunea...

    Buna Miruna,
    Eu sunt studenta in anul IV si imi vine sa ma sui pe pereti, simt ca sunt inconjurata de absurd. In anul I eram plina de entuziasm dar simt ca-l pierd pe zi ce trece, ma simt din ce in ce mai putin motivata. Problema cu facutul unei facultati in vest este ca te costa, si nu facultatea in sine cat restul :P, altfel plecam de mult de aici.

    Oricum, ma bucur sa vad ca nu sunt singura care are o parere proasta despre UAUIM, in fond, primul pas e sa recunosti ca ai o problema.

  9. Anonim spunea...

    *****NIMINCU******

  10. dragos spunea...

    mi se pare foarte adevarat ce ai scris, si as vrea sa plotez textul si sa-l lipesc prin scoala, asa poate o sa il vada mai multi, si chiar se va intampla ceva. Daca e ok raspunde-mi la post.

  11. Anonim spunea...

    :) Se pare ca un blog critic atrage la randul lui pareri critice.

    Eu am invatat ca nimeni nu te invata nimic. Cel mult m-au inspirat cativa oameni in facultate.

    Sa fii arhitect este ceva complex, nu e de mirare ca putini ajung sa fie ... Sa fii arhitect bun, nu mai zic.

    Ideea e sa nu renunti... stiu... e greu cu atata "$@#$" in jurul tau. Asa ca ai de ales... renunti (motivul pastreaza-l pentru tine :) nu intereseaza pe nimeni DE CE tu renunti) sau perseverezi.

    In facultate am invatat un singur lucru. NU renunta niciodata, nu cand predai tarziu, nici cand ratezi o predare, nici cand ai restante, nici cand ai note mici, nici cand toti spun ca esti VARZA.

    Esti suma deciziilor tale. Renunta de cateva ori si ai sa ajungi exact unde deciziile tale conduc.

    ASA CA:

    1. NU renunta niciodata.

    2. Incearca sa fii sincer cu tine, sa nu crezi ca esti ceea ce nu esti si invers.

    3. Asculta pe toata lumea, majoritatea vor gresi, dar uneori unul spune ceva interesant.

    4. Trebuie sa fii "BUN". (in viata profesionala, privata si "cu tine", atentie la ce inseamna pentru fiecare)

    5. Calatoreste(alte orase, alte tari, munceste pe unde poti... :) si NU FACE TREABA DE MANTUIALA, un lucru e sigur:

    Tot timpul lucrezi cu "tine", fiecare lucru care iti scapa se va vedea in "lucrarea finala"!

    6. NU te enerva cand incepi sa vezi lucruri facute GRESIT peste tot. (Asa e, este mult de lucru incepand cu trotuarele si terminand cu cladirile de birouri.)

    Dupa toate astea... citeste, deseneaza, citeste, deseaneaza, invata sa lucrezi digital (BINE), fii inventiv...

    solutia ESTE acolo si e foarte distractiv sa o gasesti. Nu uita ca unii au renuntat... sa gandeasca! (Asta pentru cei care vor o facultate care SA II SCOATA ARHITECTI, sau un manual... "CUM SA FII GENIAL".... care sa il citeasca numai ei)

  12. Anonim spunea...

    Sunt studenta in ultimul an si imi pare rau ca am urmat "cursurile" acestei facultati. Desi la inceput am crezut ca mie nu imi place arhitectura, acum sunt convinsa ca arhitectura care se face aici nu imi place. Cunosc colegi care au renuntat la Mincu pentru a studia arhitectura in strainatate si ii invidiez ca au avut curajul sa renunte dupa 2-3 ani facuti la mincu si sa o ia de la inceput. Imi pare rau ca nu am luat aceeasi atitudine! Am incercat sa conving toate persoanele care vroiau sa dea admitere la Mincu ca aceasta facultate nu merita! In unele cazuri am reusit, in altele nu si acum evident sunt regrete....

  13. Anonim spunea...

    UAUIM ESTE UN HAOS !!!! din toate punctele de vedere!!. Faptul ca acest haos functioneaza este o coincidenta care la randul ei este la fel de intamplatoare ca si elementele lui.

    UAUIM este cu 10 clase mai jos decat s-ar vedea din exterior (vezi prima impresie cand ai fost la admitere apoi vezi impresia din ultimul an de scoala)

    Profesionalism=0 !

    Tiganie maxima !

    Hotie grava !

    "NIMINCU" !

  14. Anonim spunea...

    Imi pare bine, Miruna ca ai deschis aceasta discutie. Mincu are partea lui de vina, de coruptie si de birocratie. In plus situl...e drept, nu te inspira. Am decis sa plec dupa anul 2 cu bursa erasmus si, revenind pe perioada acelui an de cateva ori in tara, sa raman acolo. Nu pentru "mirajul occidentului", care e drept ca in anul erasmus e foarte stralucitor, insa pentru libertate. Libertatea de a alege cursurile pe care le-am dorit, scolile de aici permitand aceasta flexibilitate. Ulterior am constatat ca faci cate nimic din toate, totul mai putin "arhitectura" . Nu va faceti iluzii ca aici va invata cineva ceva, mai rau decat atat, sunt profi care stii ca stiu, stii ca profeseaza pe domeniul care te intereseaza insa evita sistematic sa-ti raspunda la intrabari. Mai mult decat atat, te privesc de sus, ca cel ce vine din "arhitectura" comunista si automat "produsele" lui nu pot iesi decat in acelasi "stil". Exact cum spunea unul dintre Anonimi, arhitectura nu o sa te invete cineva anume, singurul secret e perseverenta, autocritica si capacitatea de a-ti gasi noi repere. E normal ca la terminarea facultatii te regasesti intr-o nebuloasa, e ceea ce defineste un nou inceput.
    Bucurati-va ca ati facu Mincu, caci acolo macar ati putut sa intalniti prieteni. Ajunsi in occident, "colegii" iti vor intinde mana numai cand te vor simti mai slab ca ei, apoi iti vor intoarce spatele si se vor volatiliza...

  15. Anonim spunea...

    http://www.aaschool.ac.uk/

  16. Anonim spunea...

    Buna ziua Miruna.
    Revin pe blogul tau dupa ceva timp si marturisesc ca m-a cuprins tristetea citind comentariile de mai sus. Eu am terminat Ion Mincu cu multi ani in urma si m-am simtit privilegiat. Auzeam de arhitecti "fugiti" care s-au descurcat de minune in alte tari si am trait ani de zile cu ideea ca la Ion Mincu se face o scoala foarte buna. Sunt niste zeci de ani de atunci !!!
    Ce s-a intamplat ? Cum de nici nu apucati sa ispraviti facultatea si sunteti nemultumiti ? Cred ca raspunsul este foarte simplu: in ziua de azi informatia circula, oamenii corcula. Programele de schimb cu alte facultati functioneaza si studentii vad pe viu ce se face in alta parte. Este suficient sa parcurgi curicula altor universitati si te lamuresti ca ceva nu e in regula. Apoi boala cea mai grava este lipsa concurentei la nivelul cadrelor didactice. Unul ajuns profesor este "pe viata", indiferent cat de bine isi face treaba si nu poti sa-l dai la o parte pana pleaca singur cu picioarele inainte. Daca te uiti pe lista celor cu titlu de profesor la Ion Mincu ti se face greata. 95% semidocti impostori ajunsi prin temenele facute fostului secretar de partid, actualmente rector "pe viata", sub diverse forme, denumiri si tertipuri si care controleaza prin metode mafiotice tot ce misca (nu numai) in scoala de arhitectura. Pune-l alaturi de Martio Botta, Mark Wigley, Peter Eisenman, Vittorio Gregotti sau oricare alt sef de scoala de arhitectura si adevarul te izbeste peste fata. Problema este ca nici studentii nu fac nimic sa schimbe situatia si au destule parghii sa-si ceara drepturile la un invatamant de calitate.
    Stiam ca situatia este proasta cunoscand calitatea celor care fac scoala la Ion Mincu.
    Din comentariile de aici incep sa cred ca lucrurile stau mult mai prost. O scoala care nu pune in centrul atentiei studentul si este orientata numai pe interesele profesorilor duce la dezastru in mod inevitabil.
    Poate ca asa se explica si faptul ca in alte zone ale tarii (evit termenul de "provincie") se face arhitectura superioara calitativ celei din Bucuresti. Acolo (ma refer la Timisoara mai ales) exista scoli de arhitectura unde mafiotismul nu se manifesta atat de nociv ca la Ion Mincu.
    Indemnurile listate de unul dintre comentatorii tai, mai sus, mi se par OK,
    Sa auzim numai de bine ... intr-un viitor nu prea indepartat.

  17. Anonim spunea...

    Aceasta tema este pur si simplu fara pereche:), este foarte interesant pentru mine:P Bravo !! vreau sa mai vad in continuare discutii pe tema asta!

  18. Slim spunea...

    Rog detinatoarea blogului sa stearga toate mizeriile astea de reclame spamate :)

    Mda.. Eu sunt la Arhitectura de Interior si ma gandeam sa ma duc la Arhitectura generala , in principal din cauza faptului ca mi-e frica de diploma asta de arhitect de interior ( nu stiu ce inseamna.. nu stiu ce poti sa faci cu ea.. se pare ca nici nu iti da drept de semnatura :| )

    In orice caz.. blogul si comentariile m-au intristat GRAV.. sper totusi ca unii din voi sa fi exagerat putin, motivati de nervii unor examene sau asa ceva. Si eu am dat de destule mizerii intr-un an de Interior, dar presupun ca marea majoritate nu le-am vazut inca :|

    Totusi sunt convins ca un tanar/ o tanara inteligenta si perseverenta poate totusi sa termine facultatea asta, iesind si cu ceva invatataturi, si poate sa profeseze in Romania, bucurandu-se de bani si respect. Vreau sa cred asta.. TREBUIE sa cred asta... altfel n-as mai putea trai cu mine insumi si cu decizia de a da la facultatea asta :|

    Va urez numai bine, multa rabdare, si nu va uitati niciodata propria valoare :)

  19. Anonim spunea...

    Va multumesc pt dezamagiri!Nici nu stiu ce sa fac acum dupa un an de studiu la Mincu!Bani sa plec in strainatate nu am.Pe de alta parte as vrea sa nu fiu doar o fantoma in facultatea asta,in sensul ca as vrea sa schimb ceva,dar cum??Ca voi veniti cu critici,dar solutii nema.Critica fara solutii e similara cu behaitul oii in fata lupului...Mai bine dadeam la ASE,nu? Daca tot ati absolvit facultatea si aveti ceva cunostinte despre ce se petrece dincolo de aparente,atunci va rog frumos,elucidati-ne pe noi astia mai boboci.Cum spune un comentator anonim ca in fond primul pas e sa recunosti ca ai o problema.Recunosc promblema,dar ma strapunge teama ca nimeni nu va iesi din aceasta inertie si nimic nu se va schimba............Ma declar disperata!O sa caut solutii de una singura.

  20. Anonim spunea...

    Intr-o zi un prof bun de la Ion mincu ne-a intrebat de ce lipsim atat de mult de la cursuri.Eu i-am raspuns:"cum e turcu,si pistolul".Asa profesori,asa studenti.
    Intr-o alta zi tata m-a intrebat:"Vi se preda la facultate?la atelier mai exact?",iar eu i-am raspuns ca nu si am incercat sa gasesc scuze ca la aceasta materie nu sunt necesare predarile caci e vb de practica si ca profii ne-au sugerat ca nu trebuie sa primim mura-n gura.
    Si m-a intrebat din nou:"Dar marketing faceti?"
    Raspuns:"Nu,ar trebui?"
    Tata:"E jale!!Ce facultate e asta?Ce faceti voi acum nu are nicio legatura cu ce se va intampla dupa absolvirea facultatii(...)".

  21. Sonia spunea...

    Se pare ca tot mai multi studenti la aceasta asa-zisa facultate sunt demoralizati si se plafoneaza.
    In locul unui mediu competitiv intre studenti se poate gasi decat o batalie constanta cu nervii, cu ignoranta profesorilor, cu lipsa profesionalismului.

    Mentalitatea profesorilor si asistentilor este cea mai nociva, au aceea dorinta arzatoare de a-ti demonstra ca esti... incapabil ca creezi.... prost ca sa fiu mai directa. In locul unui impuls de creativitate si inovatie primesti niste "corecturi" care in 98% din cazuri nu sunt puse cu titlul de corectura a unei greseli ci din motivul modelarii proiectului dupa viziunea lor.
    Cum este posibil ca atunci cand vii cu un proiect corect, complet,ti se pune o singura corectura evident, sa te trezesti la final cu o nota de 5-6 pentru ca 40% din medie erau corecturile??? Cum este posibil sa ti se dea 3 pe o lucrare facuta bine pentru ca ii place cum ai scris???

    Nu este corect si cu siguranta nu este normal ce se intampla intre peretii acestei institutii cu politica proprie.
    Ca sa se schimbe ceva ar trebui sa sufere multi studenti si sa piarda mult si nu stiu cati ar avea curajul sa puna piciorul in prag si sa-si ceara drepturile pentru ca apoi sa nu mai aiba nici minuscula sansa din situatia actuala de a termina si a invata ceva din aceasta facultate. Presa ar putea fi singura sansa de scapare dar din pacate si asta poate fi cumparata.

  22. Anonim spunea...

    nu va mai vaicariti si nu mai asteptti pomana, pune-ti mana la munca!

  23. Anonim spunea...

    IMGB face or-di-ne....

    :)

  24. Anonim spunea...

    Toate aceste sentimente sunt juste si sunt generate de faptul ca sistemul cadrelor didactice UAUIM este o MAFIE in proportie covarsitoare. Profesorii onesti sunt atat de putini, ascunsi in cate o chilie obscura prin cate un pod ori pe sub o rampa de scara si sunt complet resemnati si speriati. Cu mica exceptie a primului an, am simtit ca aceasta institutie nu este facuta pentru studenti, ci pentru profesori si copiii lor. Un cuibar de proiecte pentru numele cu rezonanta de pe usi si acolitii lor- asistentii visand la ziua in care numele de pe usa va face vreun infarct si ii vor lua locul. Studentii parca sunt umbre care se afla pe acolo din greseala, aplaudaci sau desenatori gratis la firmele profesorilor. De ce proiecte complete si corecte cu note de 4 si 5? Simplu, cate progenituri de-ale angajatilor UAUIM si ale colegilor lor de firma sunt in scoala? Cum se controleaza mediile si cine pleaca cu bursa sau nu? In afara de asta, recunoasterea diplomei in afara a venit si ea cu un pret. Cum sa concureze media unui absolvent UAUIM media facultatilor surori din Franta, Belgia, etc?
    Eu in grupa aveam 8 progenituri de profesori si iubitii/iubitele lor . Nu se puteau da mai mult de 8 note de noua si zece pe grupa. Asistentii radeau de proiectele lor cand nu ersau de fata. Cei cu adevarat talentati dar no name/no phone/no number luau 8. Invariabil. Cei care munceau pe branci, corect, complet, luau 7. Indiferent cat faceau si cat munceau, puteau sa se dea si peste cap. Dupa ce am absolvit am auzit vorbind studentii mai mici ca plafonul scazuse cu un punct la toate nivelurile mai putin cel de sus, si dupa alti doi ani cu inca un punct - intre timp trebuise sa ne afiliem la facultatile surori din vest. Au suplimentat numarul de locuri cu taxa la admitere enorm de la an la an, ca sa faca bani din taxe iar pe partea cealalta nu-i mai scot pe studenti in piata pentru ca piata este suprasaturata cu arhitecti. Ii pica pe capete la diploma. Am vazut sali de curs in care nu incapeu decat un pic peste jumatate dintre studentii care ar fi trebuit sa asiste. Am vazut diplome muncite, complete, la nivel de nota 8 picate ca sa stranga teava pe partea cealalta. Dupa 6 luni de munca la o diploma, cand se vad picati de figuri rontaitoare de pateuri care nici macar nu au aruncat o privire spre munca lor , susotesc despre nevasta si copii in spatele incaperii si se bat de musca copiii nu mai vad un sens sa investeasca inca 6 luni in munca continua la o diploma pentru ca rezultatul e aleatoriu oricum, renunta si raman suspendati in aer, fara viitor. De ce nu se face nimic? Pentru ca nu suntem uniti. Si cine incearca se loveste de faptul ca este singur sau il urmeaza prea putini. Sistemul mafiot in schimb este foarte compact, si foarte unit pentru ca la mijloc sunt foarte, foarte multi bani. Facultatea asta este o afacere - bani vin din taxe, bani vin din titluri de profesor pe usi (adica pepiniera de lucrari), bani vin din dijma ceruta de OAR luata pe execrcitarea profesiei in care suntem licentiati, bani vin din afacerile cu cursuri pe bani, si sunt foarte, foarte multi bani. In consecinta haita este agresiva, unita si si-a permis sa-si cumpere justificarea legislativa.

  25. Unknown spunea...

    Criticile voastre sunt dureros de întemeiate și coincid - din păcate - cu părerea mea.
    Sunt un fost student (generația 1981)al profesorului Alifanti, la rândul lui un supraviețuitor al ultimei pleiade de profesori adevărați (motivul supraviețuirii dânsului îl putem discuta cu o altă ocazie).
    În contextul celor semnalate/deplânse de voi, îmi permit să vă recomand cartea ”Orașele vechi și noul urbanism” scrisă de Gustavo Giovannoni acum 85 de ani, recent tradusă și distribuită de mine (o găsiți la librăriile Eminescu, OpenArt și rețeaua Cărturești.
    Giovannoni este profesorul pe care am fi vrut să-l avem, iar traducerea reprezintă o tentativă de recuperare/reînnodare cu marea și adevărata tradiție a arhitecturii și urbanismului, recuperarea modernismului cult (consacrat deja drept ”l'altro modernismo”).
    Mai mult, Giovannoni, sintetizând experiența occidentală în domeniu, trasează o strategie a dezvoltării urbane în relație obligatorie cu conservarea/recalificarea centrelor vechi, strategie incredibil de actuală în dezastrul urban-urbanistic-arhitectural din România, și în mod special din capitală.
    arh. Cristian Severin
    cristianseverin09@gmail.com