miercuri, septembrie 26, 2007

Copilarii diverse

Nu sunt propriu-zis greseli, nimanui nu-i pasa de fapt. Oamenii nu au rabdare pentru detalii si sunt atenti mult prea mult la propria persoana. Suntem un popor (un oras?) de oameni ce sufera de lipsa de concentrare si care nu privesc in jur. Iar 'merge si-asa' se aplica peste tot.

Este foarte interesant de observat cum se poarta oamenii cu copiii mici de tot. Cei care nu au copii sunt ori plictisiti/ distanti, ori foarte entuziasmati in genul cutu-cutu, pisi-pisi. Prima varianta mi se pare destul de fireasca: nici mie nu-mi plac copiii 'din oficiu', in general. Dar sunt copii care-mi plac, cu care ajung sa ma imprietenesc, pe care ii simpatizez sau care ma enerveaza. Insa niciodata nu reusesc sa inteleg de unde atata desconsiderare in situatia a doua: un copil, oricat de mic, este o persoana, care are nevoie de atentie si 'conversatie' la nivelul sau, dar are nevoie si de spatiu, de intimitate etc. Cine s-ar simti confortabil cu un strain mai mare de cateva ori care se repede dupa doua minute de la momentul intalnirii si te ia in brate?

Unii dintre cei care au copii sunt extrem de aroganti, convinsi ca stiu chestii imuabile despre viata si sunt induiosatori (sau al naibii de enervanti) in linistea lor totala. Nu cred ca ei si-au intrebat copiii vreodata daca se considera crescuti bine.

Cred ca, in mare parte, copiii se cresc singuri, iar parintii lor se felicita pentru sacrificiile pe care le-au facut. Parintii sunt responsabili de a-i hrani, a-i imbraca si de a le crea un mediu bun, in care sa simta in siguranta. Mai departe, daca il iubesti si esti atent la el, copilul creste ca o floare si poti doar sa speri ca iti va fi prieten cand va fi mare.

Si una dintre comicariile de la tot pasul: unii au tendinta de a silabisi cuvintele atunci cand vorbesc cu copiii mici de tot: de ce ar retine biata Lucretia BA-IA mai degraba decat BAIA, PI_SI_CA mai degraba decat PISICA. Chiar mi se pare ca cele 3 silabe, sacadate, raspicate, au foarte putin de-a face cu cuvatul spus firesc.

De recitit in cativa ani.