marți, septembrie 18, 2007

LUT

Primesc newsletter-urile Grupului Arhiterra. Nu au pagina de internet, sau cel puţin eu nu am găsit-o. Astfel, nu ştiu decât că au ceva treabă cu OAR - organizează evenimente împreună şi că există un SRL cu acelaşi nume.

Ultimul workshop, la care au participat o mulţime de oameni, a însemnat, după cum spun ei în raport, găsirea de soluţii ieftine şi prietenoase cu mediul. Soluţii la ce, nu spun exact, dar contextul ne face să bănuim că este vorba despre soluţii constructive.
Şi acum nedumerirea mea: dincolo de faptul că este fun să stai o săptămână or smthing cu oameni cu impresii relativ asemănătoare cu ale tale, să faci ceva muncă fizică şi să te murdăreşti până la ochi de lut, LA CE FOLOSEŞTE? Soluţiile sunt umile - deci nu vor fi adoptate de localnicii din Tibăneşti, Iaşi, care probabil sunt genul de lucrează în Italia. Soluţiile nu sunt durabile - inundaţia sau alunecarea de teren îi va lovi la fel de crunt ca până acum. Este un proiect de cercetare? - care prin urmare nu are scopuri atât de imediate cum am resupus eu mai devreme. Dar ce se caută? Şi de ce?

Sunt curioasă să aflu care este ţelul lor în viaţă.

10 comentarii :

  1. Anonim spunea...

    localnicii aspira la betoane si termopane, suntem toti complexati si vrem sa scapam de ce am fost.
    si se vede si impactul orasenilor care merg sa construiasca "la tara".
    solutiile astea sunt interesante mai intii pentru urbanii deskisi la cap, unii vor sa-si faca ceva la tara exact in felul asta, sau sa reconditioneze o casuta veke.
    dupa ce prinde asta, poate va creste si respectul localnicilor fata de ei insisi si incepem sa ne simtim mai bine in pielea si in tara noastra.

  2. Dreamproject-Micsa spunea...

    Am dorit si doresc sa particip la workshop-urile Arhiterra, dar nu am suficient timp pentru a-mi abandona, chiar cateva zile, munca de 10-16 ore pe zi.
    Consider ca sunt foarte interesante experimentele si realizarile, in conditiile in care, o intoarcere la mediul propriu (natura sit-ului, chimia, fizica, energia, biologia si comuniunea cu universalul prin el) asigura fiecarui individ un "eu" echilibrat si armonios. Sunt la fel de interesante cu atat mai mult cu cat unele materiale locale si traditionale au fost interzise pentru utilizare in constructii prin acte normative, zic eu, imbecile. Chirpici, paianta, valatuci, stuf, piatra neinbibata de armaturi si beton, sunt acum, oficial, tabu. Cu atat mai mult cu cat, in Olanda, de exemplu, o casa "pasiva" realizata cu chirpici (cum s-o fi chemand la ei) sau strawbale (baloti de paie) este mai scumpa de doua ori decat o casa supertehnologizata. Poate ca noi nu am inteles inca legatura (poate nici nu o mai avem) cu natura noastra romaneasca. Poate ca iar ar trebui sa-i imitam pe straini dupa ce dam cu capul de pragul de sus.
    Continua Arhiterra !
    Pentru neincrezatori: studiati (nu cititi!) o carte pe care si Mircea Eliade a studiat-o pentru "Istoria religiilor" - Claude Levy-Strauss - "Antropologia structurala"

  3. Anonim spunea...

    Subscriu nelamuririi Mirunei.
    As dori informatii condensate ca rezultat al cercetarilor Arhiterrei, pentru ca altfel inclin sa cred ca este un proiect al unor utopici sau aerienti si nu al unor oameni cu simtul raspunderii.

  4. Anonim spunea...

    Mesaj pentru Miruna si Alina: Daca nu intelegeti nimic este pentru ca nu sunteti in stare sa percepeti dincolo de lungul nasului sau de ecranul televizorului. Din pacate nici nu am cum sa va explic de ce exista acesti oameni cu aceste preocupari si de fapt nici nu am de gand sa fac acest efort pentru ca ar fi complet inutil dar sunt convins ca raspunsul la nelamuririle pe care le aveti il veti gasi singure in timp. Mai vorbim peste 20 de ani. Pana atunci, poluati in pace si distrugeti ce inca nu este distrus! Viitorul va apartine ;)

  5. Miruna blogs spunea...

    Ei, da, Stefan, frumoasa participare, de persoana cu adevarat deschisa :).
    Mai incearca!

  6. damian spunea...

    Draga Miruna, subscriu pe deplin nedumeririi tale shi, in acelashi spirit, ash vrea sa expun shi eu una care ma macina de foarte mult timp: voi ati intzeles cumva de ce era ciobanashul din mioritza atat de impacat in fatza mortii? oare n-avea si el un tzel in viatza, un ideal?

  7. Anonim spunea...

    Cred ca e doar un experiment "artistic" si nu cred ca are vre-o valoare in sensul crearii vre-unui curent in arhitectura sau "revenirea la natura". Fiecare are dreptul sa o privesca cum vrea, iar faptul ca primim aceste newsteller-e e o chestie controlabila, optionala si zic eu, uneori utila. Cat despre faptul in sine, eu personal as merge doar in calitate de privitor si atat. Nu m-as vedea sa ma bag la invartit namoale sau la ridicat barne.

  8. Anonim spunea...

    Desi nu sunt arhitect, o sa incerc eu sa explic. Tehnicile traditionale de constructie fac parte din cultura popoarelor, alaturi de obiceiuri, port, credinte, legende...

    Desigur, nimeni nu isi propune revenirea la aceste metode, pe scara larga. Insa ne putem inspira din ele. Asa cum exista creatori de moda, scriitori sau muzicieni care isi "trag seva" din etnoculturi, exista si arhitecti care adapteaza traditiile la prezent.

    Rezultatele nu sunt case identice cu ce intalnim la Muzeul Satului, ci locuinte solide, care beneficiaza de tot confortul unui habitat modern si inca ceva in plus: frumusetea.

    Arhiterra este un proiect in care se schimba idei, se impartasesc experiente si nu in ultimul rand, se experimenteaza. Arhiterra a aparut intr-un moment in care traditiile sunt pe cale de disparitie, si ar fi mare pacat sa se intample asa.

  9. Anonim spunea...

    Draga Miruna

    de ce critici pe cei care incearca sa faca ceva, chiar stangaci dar concret, palpabil, si care sunt preocupati de mediul in care traiesc?
    de ce nu faci si tu ceva, in afara de a sufoca spatiul electronic cu peroratii inutile?

    daca chiar te intereseaza actiunile Arhiterra si nu le intelegi du-te la Carturesti la intrunirile lor, invitatiile am inteles ca le primesti pe mail

    si daca nu au site? ... ce mare nenorocire, poate ca au facut lucruri mai folositoare in loc
    de ce nu le faci tu un site daca te deranjeaza?...

  10. Anonim spunea...

    draga miruna,
    suntem bucuresteni de 2, respectiv 3 generatii, suntem satui de betoane si ne dorim sa ne construim, cu mijloace traditionale, o casuta pe terenul nostru de la munte.
    cum in romania nu se mai folosesc aceste tehnici de ceva vreme, iata la ce ne folosesc noua experimentele arhiterra.
    ca sa fim clari, suntem arhitecti, dar nu am avut ocazia sa le invatam din alta parte aceste tehnici.
    iata un posibil raspuns la intrebarea ta. daca ai formulat-o sincer interesat, ar trebui sa intelegi deja (si din raspunsurile anterioare), de ce face arhiterra ce face.