luni, decembrie 10, 2007

caramida

Cred ca multi se felicita inca pentru rezultatele olimpicilor romani. Si ale scolii romanesti, in general. Ba chiar am auzit argumente monstruoase ale parintilor plecati la munca in spanii si italii, care zic ca-si lasa copiii in tara, cu bunicii sau aiurea, pentru ca "la noi se face scoala, in strainatate nu". Sa fie clar, ii lasa acasa din lene si din nesimtire. Iata si demonstratia:

OECD (Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica) a dezvoltat PISA - Programme for International Student Assessment. Din trei in trei ani - incepand din anul 2000, elevilor de 15 ani din tarile participante (57 in anul 2006) le sunt aplicate o serie de teste standardizate care verifica o serie de competente considerate necesare pentru un tanar care apropae paraseste invatamantul obligatoriu: cunostinte de matematica, capacitatea de a rezolva probleme, abilitati de citire si abilitati din zona stiintei. Adica testeaza ce stiu si pot face elevii, nu cat de bine au raspuns unui anume curriculum. Sunt testati intre 4500 si 10000 de copii din fiecare dintre tarile participante.

Deja curiosi? Ei bine, Romania s-a clasat pe locul 47 din 57. Penultima dintre tarile europene participante, devansand spectaculos Muntenegru, care se afla pe locul 48. Punctajul Ro: 418 puncte, fata de media de 500 de puncte.Nu ramane decat sa consultati listele si sa vedeti ince tara sa va dati copilul la scoala.
In Romania programul a fost gestionat de Centrul NAtional pentru Curriculum si Evaluare in Invatamantul Preuniversitar, care au obtinut cu aceasta ocazie o nota mica - mica pentru ce fac ei la serviciu. Am cautat pe site-ul lor, au o gramada de informatii despre PISA (se prea poate sa fi implementat foarte corect evaluarea), dar nu sufla o vorba despre performanta Romaniei.Ma rog, rapoartele au fost publicate pe 4 decembrie, sunt in limba engleza, se citesc greu, ca-s scrise mic si au multe cifre.

Cred ca ar trebui sa tipe ziarele si lumea pe strada. Dar la noi e liniste, se mai scuipa cate unii pe strada sau prin frumoasele institutii publice si vine Craciunul, vom manca mult si ne vom bucura. Din ce in ce mai talambi.