duminică, ianuarie 13, 2008

la padure

Reghin si-a facut un nou Plan Urbanistic General(PUG). Pentru ca planul sa intre in vigoare, legea obliga consultarea publicului. Moment prielnic pentru toata lumea - inclusiv societatea civila - sa studieze propunerile si sa isi exprime parerile. Asociatia culturala "Reener Länddchen" anunta o serie de probleme grave pe care noul plan doreste sa le legitimeze. Pe site-ul asociatiei puteti citi argumentele lor, precum si reactia serviciului Urbanism din Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Locuintei (care trebuie sa avizeze planul pentru ca acesta sa fie valabil). Iata invitatia asociatiei Reener Länddchen de a semna petitia pentru Reghin:

Dragi prieteni,
Primăria Reghin vrea să introducă prin PUG suprafeţe de pădure în intravilan, şi să so declare teren pentru locuinţe. De asemenea vrea să construiască păşunea de agrement şi sport, de sub Pădurea Rotundă (cea pe care se află stejarul secular din enciclopedia Britanica).
"Reener Länddchen", asociaţia culturală, a depus un comentariu la Primăria Reghin prin care pledează pentru neconstruirea zonelor verzi.

Semnaţi petiţia pentru ca marţi, 15 ianuarie 2008, la dezbaterea publică, să se decidă păstrarea zonelor verzi!

Cu mulţumiri,
pentru un Reghin durabil,
Klaus Birthler


In multe orase din Romania se intampla incalcari grave ale interesului comunitatii locale, pe termen lung si cu toate documentele legale in ordine, in schimbul unor afaceri consistente si rapide ale autoritatilor locale si apropiatilor acestora. Subsidiaritatea si autonomia locala sunt usor de deturnat in folosul personal al unui grup restrans cu acces la putere, in lipsa unei voci articulate a comunitatii locale. Iar asta se intampla mai ales in Ro pentru ca structurile publice ale societatii noastre s-au creat mizand pe importarea unora verificate deja, in speranta ca ele isi vor crea continutul. Inca nu am ajuns acolo, dar initiative precum cea in sprijinul Reghinului imi dau speranta ca in privinta "formelor fara fond" nu Maiorescu a avut dreptate. Cred ca observarea fenomenului (din interiorul societatii romanesti) este interesanta la nivel personal doar in masura in care parcursul ni se pare incitant si ne gasim un rol in proces. Altfel, intrbarea "Dar se va intampla saltul in timpul vietilor noastre?" ne poate incuraja sa ne facem bagajele si sa plecam repede.