marți, ianuarie 08, 2008

Politici publice

Mai stiti ce frumos ningea acum cateva zile?
O stire recenta anunta faptul ca in Bucuresti au murit de frig in ultima luna aproape 100 de oameni. Inghetati. Erau homlesii mirositori de care ne impiedicam si cam atat. Asta imi aduce aminte de un studiu facut acum cativa ani de Institutul de Cercetare a Calitatii Vietii (studiu pe care nu il mai gasesc pe site-ul institutului) referitor la perceptia populatiei asupra saraciei extreme. Rezulta de acolo ca in multe orase ale tarii majoritatea populatiei considera ca NU exista homelessi in localitatea lor - situatie contrazisa de statisticile oficiale (despre care oricum putem presupune ca subestimeaza aceasta situatie, macar din motive de dificultate a inregistrarii).

Ca in multe alte situatii, daca problema nu este spicy / jucy pentru popor, ea nu trece in agenda publica, deci autoritatile mai amana putin rezolvarea. Ce vreau eu sa zic este ca putem spune pe buna dreptate (si asa se intampla mai peste tot in lume) ca autoritatile sunt oglinda poporului. Care popor este mult mai nesimtit decat mine, ceea ce ma face sa ma enervez.
Care ar fi un lucru concret in care mi-as putea consuma frustrarea si care poate sa si miste ceva? Cred ca pot sa caut vreo platforma - sau sa inventez una, daca printre cele existente nu gasesc una satisfacatoare - si sa voluntariez pentru o societate mai pe placul meu. Pot sa dau cu matura sau sa plantez copaci, dar pot sa si stau o ora seara la calculator dupa ce s-a culcat copila si sa ma fac utila. In concluzie, daca nu-mi place, trebuie sa fac ceva. Daca nu fac nimic (plata impozitelor nu se pune, am explicat mai sus mecanismul) pentru ca problemele importante pentru mine sa ajunga arzatoare pentru societate / administratie, nu trebuie nici sa ma vait prea tare ca sunt ailalti prosti.
Si restul de teorie il las pentru situatia in care ma apuc sa fac ceva, dar efectul intarzie sa apara.

PS - 9 ian: Dragos Dehelean scrie azi un articol in care vorbeste tot de politici publice. Pentru ca si el crede in institutii publice. Si ne adunam, fir de nisip cu fir de nisip cu fir de nisip cu fir de nisip...